RSS
 

Domowa esencja waniliowa

10 wrz
Przestaje mi się podobać używanie cukru wanilinowego który nie ma nic wspólnego z wanilią. Przygotowanie esencji waniliowej jest bajecznie proste i każdy może przygotować ją wg własnego uznania.
 
Do jej przygotowania potrzebujemy:
 
0,7 l białego rumu (lub spirytusu)
6-7 lasek soczystej wanilii 
butelka z dobrym zamknięciem lub karafka
 
 
Laski wanilii rozcinamy i wrzucamy do butelki.
Następnie zalewamy alkoholem aż do całkowitego przykrycia wanilii.
Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce (nigdy do lodówki) na co najmniej 3 tygodnie. Co kilka dni należy wstrząsnąć butelką. Z każdym dniem będzie coraz ciemniejsza :)
Im dłużej esencja stoi tym jest lepsza.
 
Różnica miedzy rumem a spirytusem jest taka że, na rumie esencja jest słodsza i taką wolę :)
 
 
 
Pozdrawiam :)
Print Friendly
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dodatki

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Młoda mama gotuje...

    11 września 2013 o 13:01

    Genialny pomysł na domową, smaczną i naturalną esencję :)